Forskningsprosjekt

Askøy Akupnktur var med i forskningsprosjekt med akupunktur i behandling av svettetokter i overgangsalder.

Tror nåler kan hjelpe

Etter å ha mistet menstruasjonen i overgangsalderen opplever mange kvinner hetetokter. Forsker Terje Alræk ønsker nå å kurere svettende Askøy-kvinner ved hjelp av akupunktur. Kvinner kan oppleve hetetokter, svettebyger, hjertebank og søvnproblemer som følge av å miste menstruasjonen, og det finnes i dag ingen fullgod behandling for problemet. -Vi trenger 280 kvinner som ønsker å delta i et forsøk med akupunktur som behandling, sier Alræk. Han er del av en forskergruppe ved Universitetet i Tromsø som i disse dager utfører en landsomfattende undersøkelse, og håper nå at kvinner på Askøy vil ta kontakt.

500artikkel02

Gratis nålestikk

-Vi er ute etter kvinner som har vært uten menstruasjon i minst ett år, har eggstokkene inntakt, og ikke bruker antidepressiva eller blodfortynnende medisiner, sier Alræk. Noen kvinner har allerede meldt seg, men fremdeles ønsker forskeren kontakt med mange flere. Kvinner som passer inn i forsøket vil få gratis behandling hos Mette Trolie ved Askøy Akupunktur i Kleppestø. -Vi tar et intervju med pasienten om hvordan symptomene oppleves, og sammen med noen enkle undersøkelser danner dette et mønster vi kan sette inn i behandlingssystemene. Dette vil avgjøre hvor nålene settes, men det dreier seg vanligvis mest om armer, bein og mageregion, forklarer hun.

Vitenskapelig fusjon

Resultatene vil bli publisert i internasjonalt anerkjente tidsskrifter, uavhengig av resultat, men Trolie og Alræk håper selvsagt at akupunktur vil hjelpe. -Dette er en helt annen måte å se ting på enn man har i vestlig medisin. I kinesisk medisin, som akupunktur kommer fra, handler det om at organene i kroppen skal være i balanse med hverandre. Blokkeringer i energibanene skaper ubalanse, men kan fjernes ved hjelp av nåler, sier Trolie, som er glad for at vestlig og kinesisk medisin møtes i en vitenskapelig anerkjent studie som dette. Trolie ønsker også å berolige dem som er skeptiske til å la seg gjennomhulle. -Jeg vil nesten si at det ikke gjør vondt i det hele tatt. Det er bare et kjapt stikk, og kun sjelden en liten bloddråpe. Interesserte kan ta kontakt med Universitetet i Bergen, hvor Terje Alræk for tiden oppholder seg på institutt for samfunnsmedisinske fag.