Plagsomme hetetokter

Nye forskningsresultater lagt frem. Akupunktør Mette Trolie ved Askøy Akupunktur har deltatt i et landsomfattende forskningsprosjekt som har undersøkt akupunkturbehandling og overgangsplager. Nesten halvparten av kvinnene som ble behandlet med nålestikk, fikk redusert problemene sine.

250Artikkel01En av to kvinner som kommer i overgangalderen opplever at de blir varmere enn tidligere og at kroppen koker til alle døgnets tider. For opp mot 20 prosent av disse oppleves hetebølgene som svært plagsomme. Nå har ny forskning slått fast at man ikke nødvendigvis trenger å ta hormonbehandling for å få kontroll på den uregjerlige kroppen. Nåler kan gjøre susen.

Landsomfattende studie

– Nesten halvparten av kvinnene som fikk akupunktur mot hetetokter opplevde en reduksjon i antallet. Både for kvinner generelt og for oss akupunktører er dette et kjempeviktig resultat, sier akupunktør Mette Trolie ved Askøy Akupunktur.

I 2006 ble hun med i et forskningsprosjekt som skulle se nærmere på effekten av akupunkturbehandling mot overgangsplager. Studiet har foregått i Tromsø, Bergen og Osl,o i regi av en forskergruppe ved Universitetet i Tromsø. Til sammen har 248 kvinner deltatt. Nærmere 15 kvinner har fått akupunktur av Trolie. – Det har vært veldig spennende å jobbe med prosjektet. Kvinnene har vært utrolig positive og samarbeidsvillige. Hetetokter er jo noe de gjerne vil ha bukt med, sier akupunktøren.

Øst og vest møtes

Rundt halvparten av de 248 deltakerne fikk ti behandlinger med akupunktur, mens den andre halvparten var kontrollgruppe og kun fikk muntlig veiledning. – Overgangsalderen er jo helt naturlig, men for enkelte kan sterke hetetokter gå ut over livskvaliteten. Min personlige erfaring er at enkelte kvinner kan bli bortimot fri for plagene sine ved hjelp av akupunktur, mens andre kan dempe dem i styrke og intensitet, sier Trolie.

Norges Forskningsråd har finansiert studiet. Trolie synes det er gledelig at nettopp akupunktur som behandlingsmetode har blitt gjenstand for forskning. – Utrolig kjekt at et skikkelig apparat har stått bak og bekreftet noe vi allerede visste. Det er kjekt at øst og vest møtes, sier hun.

Ønsker ikke hormoner

Akupunktøren forteller videre at det absolutt mest effektive mot hetebølger knyttet til overgangsalderen, er hormonbehandlinger. Med andre ord å tilføre kroppen kunstig fremstilt østrogen. Tidligere var bruken av slike preparater veldig utbredt. Men mellom 2001 og 2007 stupte salget av østrogentilskudd med hele 60 prosent. – Det kom rapporter som viste forbindelser mellom østrogen og brystkreft, samt østrogen og hjerte- og karsykdommer. Derfor er det mange som ikke ønsker denne typen behandling lenger. Andre igjen kan ikke ta østrogentilskudd av forskjellige årsaker, sier Trolie. Hun er derfor glad for at hun nå har et forskningsresultat å vise til når hun tilbyr kvinner nålestikk mot hetetokter.